Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Grillifeta ja kesäkasvikset

Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan. Löydät ne paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin parhaiden kasvisten suosimisesta helppoa.

Varhaisperunat

Alkukesän odotetuin vieras on varhaisperuna. Keitä uudet perunat sillin tai munasalaatin seuraan, grillaa perunasalaattiin tai paista potut muurikassa. Mausta yrteillä, chilillä tai sitruunalla. Muista myös ranskankerman, voin ja sipulin kanssa ravistetut hyrskypotut.

Kesäkurpitsa

Monipuolinen vihannes on helppo valmistaa, sillä kesäkurpitsa on ohutta kuorta myöten kokonaan syötävää. Se vaatii siis vain huuhtaisun ja kannan poiston ennen käsittelyä. Kesäkurpitsa maistuu niin raastettuna, paahdettuna, paistettuna, höyrytettynä kuin grillattuna. Kokeile rohkeasti upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, pastoihin, paistoksiin, kasvispihveihin, pataruokiin ja taikinoihin.

Tomaatti

Tomaatti on vuoden nimikkovihannes! Punaposkista kasvista kannattaa popsia monella tapaa, niin makunsa kuin ravintopitoisuutensa vuoksi. Kypsentämätön tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, kun taas kuumentaminen auttaa tomaatin supervoimaa, lykopeenia, imeytymään elimistöön. Pistä siis tomaatti grilliin muiden kesäkasvisten kanssa!

Varhaiskaali

Raikkaan rouskuva varhaiskaali avaa avomaan sesongin. Vaali mehukkuutta ja makua, ja nauti tämä herkkä kaali raakana tai nopeasti kypsennettynä. Varhaiskaalin parhaat puolet pääsevät esiin sellaisenaan salaateissa, pikaisesti paahdettuna, lohkoina grillissä tai keittoihin lisättynä.

Sipulinippu

Kesäkokkailu alkaa sipulin pilkkomisella. Paistetun sipulin aromi saa veden herahtamaan kielelle, kokeile myös grillissä kokonaisena kypsennettynä. Varhaissipuleista käytetään ruuanlaitossa sekä tyvi eli varsinainen sipuliosa että varret. Hienonna vihreät varret keittojen ja varhaisperunoiden päälle tai sekoita kermaviilin joukkoon käteväksi kastikkeeksi.

Tankoparsa

Himoittu sesonkiherkku! Tankoparsa on parhaimmillaan tuoreena, älä siis turhaan säästele. Höyrytä, keitä, paista, paahda, grillaa tai marinoi – kaikki on sallittua! Välty ruokahävikiltä: käytä kuoret ja kannat kasvisliemeen. Kääräise parsanippu kosteaan keittiöpyyhkeeseen jääkaappiin, niin pidennät sen säilyvyyttä.

Mansikka

Kookkaat ja maukkaat mansikkakaunottaret maistuvat makoisilta kevään ja kesän juhlien kakuissa. Pilko mansikoita myös salaatteihin ja jälkiruokiin, ja kokeile itse tehtyä mansikka-mangojäätelöä! Toki muhkeat mansikat maistuvat myös sellaisinaan.

Vesimeloni

Kesä ja raikas vesimeloni kuuluvat yhteen. Kylmä vesimeloni on hyvä janonsammuttaja ja vähäenerginen välipala. Vesimelonit sopivat yllättävän moneen: salaatteihin, grilliin, jälkiruokiin, dippailuun ja toki syötäväksi sellaisenaan.

Paprikat

Popsi, popsi paprikaa! Väli-Amerikan suosikkikasvis on hullaannuttanut suomalaiset, nykyään paprikat ovat Suomen suosituimpia vihanneksia. Kokeile eri lajikkeita raakana, paahdettuna tai grillissä. Yllättävää, mutta totta: paprikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Paprika maistuu myös lapsille, rouskis!

Kokkaa myös sesongin kalaa!

Esikatselu