

Yhteishyvän resepteillä kokataan entistäkin terveellisempiä arkiruokia
Sokeri antaa makeutta, mutta ravitsemuksellisesti saamme siitä oikeastaan vain energiaa. Suositusten mukaan sokerista tulisi saada korkeintaan 10 prosenttia päivän energiasta. Sokerin määrään on hyvä kiinnittää huomiota, sillä liikakäyttö on terveydelle haitallista.
Suola on merkittävä mauntekijä ja ihmisen elimistölle välttämätön – mutta hitunen sitä riittää. Ravitsemussuosituksissa suolan käyttöä suositellaan vähentämään päivittäin 5 grammaan eli teelusikalliseen. Ei huolta: makuaisti tottuu muutamassa viikossa vähempisuolaiseen ruokaan.
Terveyden kannalta on tärkeää, millaista syömämme rasva on laadultaan. Hyvät päivittäiset valinnat tuovat lautaselle lisää terveydelle hyödyllistä tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa. Kasviöljyt ja margariinit ovat hyviä valintoja arkeen. Hyvää, pehmeää rasvaa saa myös kalasta, pähkinöistä, manteleista ja siemenistä.
Syömällä monipuolisesti täysjyväisiä viljavalmisteita, kasviksia ja muita kasvikunnan tuotteita varmistat riittävän kuidun saamisen. Kuidut ovat terveydellemme monin tavoin tarpeellisia. Suositusten mukaan naisten pitäisi saada kuitua päivittäin vähintään 25 grammaa ja miesten 35 grammaa.
Kalaa kannattaa syödä muutaman kerran viikossa osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Kalassa on runsaasti proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa ja reippaasti D-vitamiinia. On hyvä myös vaihdella kalalajeja, sillä niillä on erilaisia terveysominaisuuksia. Sesonginmukaiset, monipuoliset kalareseptit tuovat uusia ideoita ja inspiraatiota kalan valmistamiseen.
Kasvispainotteinen syöminen on monin tavoin terveellistä, sillä kasvikset sisältävät reilusti elimistön tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita. Suositusten mukaan päivän aikana tulisi syödä 500 grammaa eli noin 5–6 omaa kourallista kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Hyödyntämällä monipuolisesti satokauden parhaita kasviksia saat vaihtelua lautaselle.
Käytä reilusti satokauden kasviksia ja kalaa sekä kasviperäisiä tuotteita ja kiinnitä huomiota hävikkiin. Ilmastoystävällisestä eli planetaarisesta ruokavaliosta kiittävät niin ympäristö kuin terveys, eikä ruoan herkullisuudestakaan tarvitse tinkiä.