Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttien käyttö ruoanlaitossa

Makua tuoreista yrteistä – miten käyttää yrttejä ruoanlaitossa?

Oi ihanat yrtit! Mitä olisikaan tomaatti-mozzarellasalaatti ilman basilikaa tai uudet perunat ilman tilliä? Yrtit tuovat ruokaan makua, väriä ja fiilistä. Katso parhaat vinkit yrttien käyttöön, kasvattamiseen ja säilömiseen.

Tuoreilla yrteillä saat ruokiin helposti lisää makua ja vaihtelua. Basilikatupsu voi muuttaa tavallisen pasta-annoksenkin juhla-ateriaksi ja korianteri nostaa perusvokin uudelle tasolle. Ja ovatpa yrtit vielä terveellisiäkin: kun maustamiseen käyttää yrttejä, tarvitaan vähemmän suolaa. Sen sijaan hienoksi silputtujen tuoreiden yrttien makua voi terästää tujauksella öljyä tai jotain hapokasta, kuten sitruunamehua ja etikkaa.

Yrttejä kannattaa käyttää rohkeasti ja luovasti. Usein yrtin voi korvata jollain toisella ja sitä kautta tuttuun lempiruokaan voi saada aivan uutta makua. Meidän mielestämme yrtit tekevät ruoanlaitosta hauskempaa ja monipuolisempaa, ja siksi tuoreet yrtit löytyvät jatkossa vieläkin helpommin omasta lähikaupastasi. Jokaisella kuukaudella on oma sesonkiin sopiva yrttinsä, joka täydentää S-ryhmän kauppojen jo valmiiksi laajaa yrttivalikoimaa entisestään.

Jotta saisit kotiin kantamastasi yrttipuskasta kaiken irti, kokosimme yhteen parhaat reseptit ja vinkit yrttien käyttöön. Lisäksi kerromme niksit, joilla saat yrttiruukut kukoistamaan kotona. Alkuun pääset näillä viidellä vinkillä, jotka pätevät kaikkiin yrtteihin.

  1. Tuoreet yrtit kannattaa silputa juuri ennen käyttöä. Mitä pienemmäksi yrtin silppuaa, sitä enemmän se antaa makua, jota voi vielä voimistaa lorauttamalla sekaan öljyä tai viinietikkaa
  2. Tuoreet yrtit lisätään ruokaan yleensä kypsennyksen jälkeen, mutta kuivatut yrtit antavat parhaat makunsa usein vasta lyhyen hauduttamisen jälkeen.
  3. Mietoja yrttejä, kuten sitruunamelissaa, ruohosipulia, kirveliä ja persiljaa, voi käyttää runsaammin ja sekoitella rohkeasti keskenään. Ne ovat usein parhaimmillaan tuoreena, silputtuna salaatissa tai lisättynä ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilua.
  4. Voimakkaammat yrtit, kuten salvia, rosmariini ja minttu, sopivat hyvin haudutettaviin patoihin, keittoihin tai marinointiliemiin. Yleensä kahta voimakasta yrttiä ei kannata käyttää yhdessä.
  5. Ruokalusikallinen tuoreita yrttejä vastaa keskimäärin teelusikallista kuivattuja yrttejä.

Yrttitietoa: miten säilyttää, käyttää ja yhdistellä yrttejä

Tutustu myös näihin yrtteihin

Yrttireseptit: tuo herkullista lisämakua monenlaisiin ruokiin

marinadin mausteet
marinadin mausteet

Grilliruoan mehukas salaisuus on marinadi – opi helppo perusohje sekä herkulliset maustamisvinkit

Makkara-tuoretomaattipasta
Makkara-tuoretomaattipasta

Makkara-tuoretomaattipasta

Grillattu varhaiskaali chili-sitruunakastikkeella
Grillattu varhaiskaali chili-sitruunakastikkeella

Grillattu varhaiskaali chili-sitruunakastikkeella

Grillatut siikanyytit
Grillatut siikanyytit

Grillatut siikanyytit

Uunilohi minttupestolla
Uunilohi minttupestolla

Uunilohi minttupestolla

Retiisisalaatti ja minttuvinegretti
Retiisisalaatti ja minttuvinegretti

Retiisisalaatti ja minttuvinegretti

Minttu-jogurttikastike
Minttu-jogurttikastike

Minttu-jogurttikastike

Marinoitu tomaatti-fetasalaatti
Marinoitu tomaatti-fetasalaatti

Marinoitu tomaatti-fetasalaatti

Broilerinkoivet ja kormakastike
Broilerinkoivet ja kormakastike

Broilerinkoivet ja kormakastike

Pippurinen lasagne
Pippurinen lasagne

Pippurinen lasagne

Silakat boquerones
Silakat boquerones

Silakat boquerones

Perunanachot
Perunanachot

Perunanachot

Shahi paneer
Shahi paneer

Shahi paneer

Lyonin kana
Lyonin kana

Lyonin kana

Rakuuna
Rakuuna

Rakuuna on takuuvarma pari kanalle, kalalle ja kananmunille – klassikkoyrtti on myös monen kastikkeen ja maustevoin tärkein maustaja

Helppo napolilainen pizza
Helppo napolilainen pizza

Helppo napolilainen pizza

Minttu
Minttu

Monipuolinen minttu on luottomauste monessa maailman keittiössä: tuo sillä raikkautta salaatteihin, juomiin ja suolaisiin ruokiin

Chimichurri
Chimichurri

Chimichurri

3 yrttikastiketta: salsa verde, pesto, gremolata
3 yrttikastiketta: salsa verde, pesto, gremolata

Uutta makua kesän ruokiin! Ota haltuun nämä 3 yrttikastiketta: pesto, chimichurri ja salsa verde

Sitruunamelissa
Sitruunamelissa

Sitruunamelissa maistuu muutenkin kuin mansikkakakun koristeena – kokeile raikasta yrttiä kalan kanssa, kastikkeissa ja salaateissa

Yrttikimppu
Yrttikimppu

Yrtin käyttötapaan ja säilytykseen vaikuttaa ennen kaikkea yksi asia – tiedätkö jo keskeisimmän eron yrttien välillä?

Basilika
Basilika

Basilika on parasta! Suosikkiyrtti maustaa italialaisen keittiön klassikot, piristää tuttuja arkiruokia ja tuo jälkiruokiin jännittävän säväyksen

Lehtipersilja
Lehtipersilja

Ei pelkkä koriste – raikkaanmakuinen lehtipersilja on keittiön yleisyrtti, joka korostaa niin lihan, kalan kuin kasvisten makua

Lipstikka
Lipstikka

Kokeile lipstikkaa – vahva-arominen yrtti antaa umamista makua kastikkeisiin, patoihin ja keittoihin

Vehnänoras
Vehnänoras

Vehnänoras tarjoaa vihervoimaa helpossa muodossa – surauta siitä smoothie tai silppua tuoreena ruokiin

Yhdistä yrtti ja juures: löydä parhaat makuparit
Yhdistä yrtti ja juures: löydä parhaat makuparit

Yhdistä yrtti ja juures – löydä parhaat makuparit

Rosmariini
Rosmariini

Rosmariini rakastaa perunaa ja riistaa, mutta maistuu myös leivonnassa ja drinkkien koristeena

Oregano
Oregano

Ei pelkästään pizzan päälle – mainettaan monipuolisempi oregano rakastaa tomaattia, italialaisia ruokia ja kreikkalaisia reseptejä

Yrttien säilytys kotona
Yrttien säilytys kotona

Huoneenlämpöä, vettä ja valoa: näin saat kaupan ruukkuyrtit säilymään pidempään

Timjami
Timjami

Anna timjamin yllättää! Monipuolinen yrtti maustaa liha- ja tomaattiruoat, viihtyy viinin seurassa ja sujahtaa sulavasti makeisiin herkkuihin

Esikatselu